ישנה תפיסה אשר מסווגת מזונות מסוימים כ׳טובים׳ / ׳מזיקים׳ לבעיות כאלה ואחרות.
באופן עקרוני אכן ניתן לדבר על איכות ספציפית של מזון, הנדרשת במצב מסוים של חולי או של ירידה בתפקוד מערכת כלשהי. הדוגמאות הנפוצות הן של תזונה עשירה בוויטמינים, בסיבים, בחלבון, בברזל וכד׳.
אולם, הרפואה הסינית מגדירה קריטריון נוסף, בעיני חשוב יותר, אשר מתיישב עם הגישה הקודמת ומשלים אותה, קריטריון זה הינו התאמת ׳איכות׳ המזון לאדם היושב מולי. גישה זו, שואפת לתקן מצב של חולי הנגרם בשל נטייה טבעית של המטופל.
הצבת האדם במרכז התמונה במקום הצבת המחלה כמרכז הטיפול הינה אבן יסוד בכל ההתייחסות לבניית מתכונת הטיפול ברפואה הסינית. גישה זו פועלת על פי העיקרון בו האדם יחזור לבדו לתפקוד פיזיולוגי תקין כאשר מרכיבי המזון יתאימו למי ומה שהוא והסימפטומים של המחלה ייעלמו בהדרגה מעצמם.
הרפואה הסינית מגדירה שני פרמטרים שונים להתייחסות:
• התייחסות לחום ולקור
• התייחסות ליובש ולחות
כל מטופלת מאופיינת על פי שני צירים אלה ומהם נגזרות המלצות התזונה כמו גם הכיוון הטיפולי באמצעות דיקור וצמחי מרפא.
כדוגמא, בוחנים את גון הפנים וצבע העור של המטופלת על מנת לסווג אותה כטיפוס ׳חם׳ – פנים אדמדמות או לחילופין כ׳קר׳ – גון פנים אפרפר. בודקים האם היא מתאפיינת בעודף ׳לחות׳ – עור שמנוני / פצעונים או שאולי דווקא ׳יובש׳– קילוף ועור יבש.
כמובן שישנה תמיד ׳פזילה׳ לבעיה או לסימפטום עליו מתלוננת האישה אולם, כאמור, במרכז האבחנה שמים את ההתרשמות הכללית ממנה ולא רק את ההתרשמות מאופי מחלתה.
משהתגבשה ההתרשמות, ׳קור ויובש׳ / ׳קור ולחות׳ / ׳חום ויובש׳ / ׳חום ולחות׳, מותאמים לאישה מרכיבי התפריט אשר יתקנו את החריגה אצלה ויחזירו אותה לאיזון בפרמטרים הללו ויאפשרו חזרה קלה יותר לקו הבריאות.
כל אחת ואחד מאתנו יכול לבצע בחינה של עצמה/ו ולהסיק בכוחות עצמה לאיזה טיפוס אנחנו משתייכים, ושוב, כמעט במנותק ממה שמציק לנו בהתנהלות היומיומית.
לאחר הבנת התמונה הזו, יש להתאים את מרכיבי המזון המאזנים את החריגה או הדפוס הדומיננטי הזה.
לדוגמא, לאישה המאופיינת ביתר ׳חום ולחות׳ אתאים מזונות ׳קרים ויבשים׳ ולהיפך.
באופן בסיסי ועקרוני, תזונה זו תתאים יותר לאישה ותיטיב את הרגשתה ותפקודה, ללא קשר לבעיה כזו או אחרת ממנה היא סובלת ואילו המשך צריכת מזונות, בעלי אופי דומה לאופי בו אופיינה ימשיכו ויכבידו עליה ויקשו עליה להתגבר על מחלות ובעיות ממנה היא סובלת.
אני מזמין אותך לבצע את הבדיקה הבאה ולקטלג את עצמך לפי הטיפוסים שהגדרתי:
טיפוס 'קר':
גון פנים אפרפר וחיוור | 'סובל' מקור | עייף לרוב | שתן רב ושקוף | נטייה לאגירת נוזלים | מערכת חיסון חלשה יחסית | מיעוט בהזעה | אוהב אוכל חם…
טיפוס 'חם':
גון פנים אדמדם | תמיד חם לי | ערני ונמרץ | מתקשה להירדם | שתן מרוכז, כהה ובעל ריח חריף | בעל מזג חם | רזה | פצעי חום ואפטות | אוהב אוכל ושתייה קרים | מזיע בקלות וזיעה בעלת ריח חריף …
טיפוס 'לח':
עור שמנוני ולח | צואה רכה | בעיית השמנה | סובל סינוסיטיס | סובל מבצקות ברגליים ובכלל | סובל מפטריות | סובל מאקנה | הפרשות מרובות
טיפוס 'יבש':
עור יבש ומתוח | נטייה לעצירויות | לא מזיע | אדמומיות בעיניים ויובש בריריות | נשירת שיער | ציפורניים יבשות ומתפצלות…
על התזונה המתקנת להיות מורכבת ממרכיבים אשר משפיעים (נוגדים) את שני הצירים גם יחד (חום-קור, יובש-לחות).
מוזמנת לשאול שאלות ולהתייעץ לגבי תזונה מתקנת