בעיניי, הטיפול במחלת האנדומטריוזיס ו/או האדנומיוזיס אינו שלם, אם לא משלבים במסגרתו שימוש בצמחי מרפא. יותר ויותר אני נוכח בתרומתם של הצמחים בכמה מישורים, גם בהשגת שינוי והתקדמות מהירה בטיפול וגם ביכולת לחולל שינוי במצבים בהם נראה כאילו הטיפול אינו מתקדם באופן מספק.
מאחר וישנה אי בהירות בכל הקשור למהות הצמחים, תרומתם ואופן התאמתם למטופלת הספציפית, חשוב לי לפרט מעט על 'כלי העבודה' הנפלא הזה ואופן העבודה איתו.
מקווה לעשות מעט סדר בדברים.
מהם צמחי המרפא והאם דומים ברעיון לתרופה?
ספרות הרפואה הסינית שמה במקום של כבוד את רפואת הצמחים, לצד עקרונות הדיקור. ישנם אינספור ספרים וקאנונים לרפואת צמחים. כתבים אלה הינם מאת הרופאים הגדולים שהתוו את הדרך ופיתחו את עקרונות הריפוי הסיני.
במסגרת הקלאסיקות של ספרי הצמחים הסיניים, מצויים אלפי צמחי מרפא שונים, אשר מקוטלגים תחת משפחות שונות, עם איכויות ושיוך על פי 'טמפרטורה', טעם, השפעה על מערכות ותכונות נוספות רבות.
בשונה מעולם הרפואה הקונבנציונלית, ההסתכלות על הצמח אינה באופן של 'טוב למחלה X' ובכך שונה מהותית מההסתכלות המערבית על 'תרופה'. המטפל ברפואה סינית יבחר לרוב לשלב מספר צמחים, בדרך כלל ממשפחות צמחים מגוונות, ובשילובם יביא ליידי ביטוי את הרעיון הטיפולי אותו הוא מציב כאסטרטגיה טיפולית בכל מקרה ומקרה.
על מנת להבין את אופן השימוש בצמחי מרפא לאנדומטריוזיס, ובכלל בראייה הסינית, תארו לעצמכן שתי נשים אשר סובלות מכאבים קשים באגן. כאבים אלה, אשר מתעוררים לרוב מספר ימים לפני הגעת הווסת ומתעצמים מאוד במהלך הדימום, מוכר???
מאוד יתכן שהאחת אובחנה עם 'סטגנציה של דם על רקע קור' והאחרת סווגה כסובלת מ'סטגנציה של דם על רקע חסר'.
בלא מעט מהמקרים, שתיהן יתלוננו על תסמינים די דומים. המשיכו לדמיין ששתי החברות משוחחות, והראשונה מספרת לחברתה, שהמטפל/ת שלה רקחו עבורה פורמולה מ-ד-ה-י-מ-ה, אשר ממש מצילה אותה. מה שלא יודעת המטופלת המרוצה, הוא שהמטפל/ת המוכשרים שלה, שילבו קרוב לוודאי צמחים מחממים (לפעמים מחממים מאוד) ומניעי דם רבים, וזאת על מנת לסתור את הקור ואת התקיעות.
אם חברתה תצרוך את אותה התמצית, קרוב לוודאי שמחלתה תוחמר והיא תחווה הדרדרות במצבה ואיתה אכזבה גדולה.
תסמינים ונקודות למחשבה בעת בחירת הרכב צמחים
הנקודות הבאות הן העיקריות:
הסתכלות על אלמנטים של חום/קור
האם סובלת מהזעות לילה?
האם תמונת הלשון מעידה על חום עודף או לחילופין על קור?
האם הדופק מהיר? אולי 'קשה' ואיטי?
האם גוון הפנים אדום, עיניים אדומות? לרוב חם לה? או שדווקא סובלת מקור, בצקות בקרסוליים…
בחינת אופי הדימום הווסתי
האם הדימום הוא בהיר? כהה?
האם גושי?
האם הווסת דלה או שאולי כבדה מאוד? מה משך הדימום?
'מיקום' הכאבים על ציר הזמן
זו נקודה סופר חשובה. האם הכאבים מתחילים כמספר ימים לפני הופעת הווסת או שהווסת 'מפתיעה'?
מה מתרחש בזמן הביוץ? האם גם שם מופיעים תסמינים?
האם הווסת עוברת בשלום אבל הכל מתעורר לחיים לקראת סיום הדימום או אפילו מספר ימים לאחריו?
ישנם גם לא מעט מקרים של כאב, קונסיסטנטי, אשר מתעצם ונחלש לאורך החודש – אבל הוא כל הזמן שם…
כל אלה חייבים להלקח בחשבון בעת קביעת האסטרטגיה הטיפולית ובפרט בעת גיבוש רשימת הצמחים.
מעורבות מערכות 'מערביות'
פה נדרשת הכרות טובה עם המחלה, והבנת מעורבות מערכות הגוף השונות – מערכת העיכול והמעי הגס בעיקר, מערכת השתן והשלפוחית, מערכת המין ומעורבות אברי הרביה והמין.
תחת הבנה זו, ניתן 'לתרגם' את המערכות המעורבות לצמחים בעלי השפעה על אותם איברים, עם ההסתייגות שב'עיניים הסיניות' שמות האיברים מביעים רעיון – מרידיאן ומערכת פיזיולוגית סינית, ולא בדיוק מה שאנחנו מכירים כתפקוד האיבר 'המערבי' כמו כבד או שלפוחית שתן.
יש חשיבות רבה לשאלה האם סובלת מבחילות ו/או הקאות.
בחינת המצב הרגשי / תנודות במצב הרגשי
בעולם הצמחים הסיניים, ישנה התייחסות מפורשת ואף משפחות של צמחים שמטרתם לפנות לאספקט הרגשי, ודרכו להתבטאות הגופנית. עומס רגשי, מתח, כעס ותסכול יטופלו עם צמחים מסויימים אשר שונים במהותם מהצמחים שיפנו לטפל בהתבטאויות של דכדוך ודיכאון.
אלה חייבים להילקח בחשבון בעת החלטה על מרכיבי הפורמולה.
האם המטופלת לפני ניתוח / אחרי ניתוח / מנסה להימנע מניתוח
זהו נושא חשוב שלא קיבל מספיק התייחסות, לפחות לא כזו שאני מכיר, ואשר אני מתרכז בו וחוקר אותו לעומק לאחרונה.
ישנה חשיבות גדולה בהכנה נכונה לניתוח ולא פחות מכך, בשיקום שאחרי הניתוח, וזה אכן בא לידי ביטוי בפורמולות צמחי מרפא מתאימות, איתן אנו עובדים ועל פיתוחן אני עמל.
האם האישה נמצאת במהלך של ניסיונות כניסה להריון, שימור פיריון או טיפולי פוריות
על נושא הפריון, על גווניו הרבים, ניתן לקרא בלינק המצורף. חשוב לציין כי כל אחד מהמקרים הללו, מצריך דיוק הרעיון הטיפולי, בטיפולי הדיקור ובפרט בצמחים שישמשו את המטפל/ת. הליך שימור הפוריות, שונה בלא מעט אלמנטים טיפוליים מהליך טיפולי פוריות (IUI או IVF) ולו מהסיבה שאין בו את שלב נסיון קליטת ההריון. במצב בו רצפטיביות הרחם אינה חלק מהאסטרטגיה הטיפולית, הרכב התמצית עשוי להיות שונה מאוד מהתמצית המותאמת לטיפולי פוריות או נסיונות כניסה להריון ספונטניים.
איזה פורמט מתאים? מיצוי נוזלי (טינקטורה) / אבקה / קפסולות
לכל אחת משיטות הרקיחה, ישנם יתרונות וחסרונות, לא ניכנס אליהן, אולם אסביר בקצרה, מניסיוני, היכן זה פוגש אתכן הנשים.
טינקטורה הינה מיצוי צמחים על בסיס אלכוהול ומים. הצמחים מושרים למשך הזמן הדרוש למיצויים, אח"כ מסוננים מתוך הנוזל שספח את מרכיבי הצמח. הנוזל נארז בבקבוקונים ונמסר למטופלת.
על פי רוב, ניתנת במינון יומי של כ15מ"ל ליום (לעיתים במינונים גבוהים יותר).
יתרונות הטינקטורה הן בנוחות הנטילה, המרקם הנוזלי שנמהל במים, ותכונות האלכוהול שמסייעות בספיגתה.
אבקה הינה סוג אחר של מיצוי, בעל מרקם של אבקה.
מניסיוני, פורמט זה הוא הטוב ביותר לטיפול במצבי האנדומטריוזיס שבהם אני מטפל.
המינון המומלץ הינו משקל הגוף חלקי 10, בגרמים (אישה השוקלת 65 ק"ג, תיצרוך כ-6.5 גרם ליום). ניתן בהמשך להפחית מינון זה.
החיסרון הבולט של סוג מיצוי זה היא הטעם היחסית קשה, לצד המרקם האבקתי שאינו מתמוסס במים. ישנן נשים שמתקשות להמשיך ולצרוך תמציות במיצוי אבקה. אני מעודד אתכן הנשים לעשות כל מאמץ, להתרגל לפורמט הזה, הוא בעיניי הטוב מבין האופציות.
קפסולה הינה וריאציה של האבקה, בה האבקה נארזת בתוך קפסולה ובכך, נמנעת אי הנוחות שבנטילה – טעם, ריח ומרקם.
החסרונות של פורמט זה הן ביוקר המוצר, אשר מתייקר בעשרות רבות של שקלים רק לצורך הקיפסול, וכן בשל הצורך ליטול מספר רב של קפסולות ביום על מנת להגיע לכמות האבקה היומית הנדרשת.
לסיכום, צמחי מרפא הם כלי בעל יכולת לחולל שינוי מהותי בטיפול ובאיכות חיי המטופלת, והינו חלק חשוב מאוד במהלך הטיפולי. אני רואה בשימוש בצמחי מרפא לאנדומטריוזיס מרכיב מהותי בהצלחת הטיפולים ומעודד אתכן לבקש מהמטפל/ת לצרף אותו כחלק בלתי נפרד מארגז הכלים הטיפולי.