מחזור הרביה בגוף האישה
איך לומר את זה במילים פשוטות בלי בפגוע באף אחד, השקיעו בכן יותר מחשבה! אין ספק! המנגנון שמאפשר יצירת חיים חדשים ושימורם והבשלתם מורכב אצל האישה ללא כל השוואה לזה שאצלנו הגברים. לא שהייתי מתחלף איתכן אבל בהחלט מרשים מה שקורה שם אצלכן יום יום, חודש חודש במשך שנים לא מעטות. רמות התיזמון והדיוק במינונים של התהליכים אותן עוברת האישה הן כל כך מרשימות והן לצערנו גם הגורם ללא מעט בעיות וקשיים, בעיקר לנוכח אורחות חיינו בעת הזו ובמיוחד לנוכח אורחות חיי הנשים.
האישה המודרנית עשתה כברת דרך מרשימה מאז שהנשים החלו לעמוד על זכותן לשוויון בכל תחומי החיים. נשים לקחו על עצמן תפקיד מרכזי יותר ברוב תחומי החיים ותפסו אחיזה בלא מעט מהמשימות 'הגבריות' המסורתיות במקביל למשימותיהן 'הנשיות'. כך שהאישה היום נאלצת להתמודד עם עומס משימות, חלוקת והקצאת זמנים ותשומת לב להרבה מאוד משימות.
עובדה זו ממקמת את האישה בדיוק באמצע, בין השאיפות לעצמאות והתפתחות ובין תפקידה ה-Built in והלא ניתן לשינוי של מקיימת ומכילה את מנגנון יצירת החיים החדשים.
מי מאיתנו לא מכיר את ההיא, אחות של ההוא, שלקח לה שנה וחצי להכנס להריון; וזו שעברה כבר מי יודע כמה טיפולי IVF… התופעה כל כך רווחת היום והמפתיע הוא שמעט מאוד (מאוד מאוד) ,מבין הנשים ובעיקר אלה שאינן חוות קשיים אלו, בכלל מבינות מה מתרחש בגופן מידי חודש בחודשו.
להלן סקירה, טכנית משהו, של כל התהליכים אותם עוברת האישה, הן בעיניים מערביות והן דרך עיניי כמטפל המנסה לעזור במקרים אלו ולחנך ולמנוע אותם ככל שניתן.
קריאה מועילה.
תאור המחזור החודשי – Menstrual Cycle
ימים 1 – 5:
ההורמונים הנשיים העיקריים Progesterone, Estrogen ברמה נמוכה מאוד, רירית הרחם העשירה (מהמחזור הקודם) כבר לא מוזנת יותר ומתחילה לנשור. נשירת הרירית חושפת כלי דם רבים שהזינו אותה עצמה ומתחיל הדימום הווסתי.
במקביל, בהיעדר משוב שלילי, מתחילה בלוטת יותרת המוח לייצר את ההורמונים LH, FSH כדי להתחיל ולהכשיר את הזקיק הבא המועמד לביוץ ולהפריה במחזור החדש.
יום 7:
זקיק אחד (לרוב) נבחר כזקיק המוביל ומתחיל בייצור מוגבר של Estrogen.
ימים 7 – 12:
Estrogen המופרש על ידי הזקיק הנבחר מגרה את רירית הרחם לייצר מוקוזה ולהתעבות. במקביל ריריות צוואר הרחם מייצרת מוקוזה שתיטיב את התנועתיות ואת העבירות של תאי הזרע בדרכם לרחם ולחצוצרות.
ימים 12 – 13:
רמות ה – Estrogen הגבוהות מגרות את בלוטת יותר המוח לייצר פרץ של הורמון ה – LH המשפיע בחזרה על הזקיק ודוחף אותו ליצור של פרוסטגלנדינים ואנזימים שונים.
יום 14:
פרץ ה – LH גורם לבקיעת הביצית מקיר הזקיק ושליחתו לעבר החצוצרה.
ימים 15 – 25:
הגופיף הצהוב (מה שנשאר מהזקיק לאחר שליחת הביצית) ממשיך בייצור Estrogen לשימור הרירית, אולם מתחיל בייצור של progesterone על מנת לגרות את רירית הרחם לייצר סביבה מזינה לביצית בחלל הרחם ובחצוצרות (tubules) וכן על מנת לדכא ייצור הורמוני בלוטת יותר המוח – עצירת התפתחות זקיקים נוספים.
ימים 25 – 28:
באין הפריה מוצלחת של ביצית (אין ייצור של Beta hCG) הזקיק הולך ומתנוון ורמות
ה – Estrogen ו – progesterone יורדים אל הערכים הנמוכים, שהוזכרו בתחילת המחזור.
זהו התהליך כפי שמופה ותואר על ידי הרפואה המערבית הקונבנציונאלית. תהליך זה דומה מאוד לתהליך המתואר במערכת הסינית אולם המערכת הסינית מיטיבה לתאר את יחסי הגומלין בין האספקטים השונים של מערך האנרגיה והדם בגוף כפי שמתבטאים בכל הקשור להכנת הגוף ואיברי הרבייה להריון מוצלח.
בראייה הסינית ישנן שלוש ישויות המקיימות את מערך הרבייה אצל האישה הישויות הן:
- Heart
- Uterus הנקרא גם Bao Gong
- Kidneys
ציר זה של לב – רחם – כליות שולט ומנהל את כל שלביו של המחזור ואחראי על תפקודו ועל הבעיות הקשורות אליו.
הכליות (Kidneys),
כמו בהרבה תהליכים אחרים בגוף, משמשים כמקור התמציות (Kidney Jing) המהוות חומר גלם לתהליך הרבייה כולו. במסגרת Jing זה אנו מתייחסים לגמטות – הביציות ותאי הזרע עצמם וכן לאספקטים השונים של Kidney Yin ו – Kidney Yang המשפיעים על רמות ההורמונים שתפקידם לבנות ולתחזק את המערך החומרי במחזור Progesterone ו-Estrogen.
הלב (Heart),
הינו המנצח על התזמורת. הלב משויך לאספקטים המוחיים המופעלים בשלבי המחזור השונים, ושולט על התנעת התהליך של בחירת וקידום הזקיק והכנתו לביוץ. בהקבלה מתבקשת לתהליך המערבי, ניתן להתייחס ללב כאל השולט על ההיפוטלמוס ובלוטת יותרת המוח אשר הינם האחראיים על ייצור הורמוני הזקיק (FSH ,LH).
כל התהליך כולו מתרחש בתוך הרחם – Bao Gong.
ה – Bao Gong,
כולל בתוכו את הרחם, השחלות, צוואר הרחם, הואגינה והחצוצרות. זוהי זירת ההתרחשות והיא חשופה לשינויים מחזוריים של אנרגיה ושל חומר אשר משנים את פניה ומאפשרים את התהליך הכול כך חשוב שלה.
בראיה הסינית ישנם שני ערוצים המקשרים בין שלושת האלמנטים הללו (לב, רחם וכליות) וזרימה חלקה ונכונה בערוצים אלו הינה הכרחית לקיום מחזור תקין שיסתיים בהפריה. ערוצי התקשורת בין שלוש הישויות הנ"ל הינם ה – Bao Mai, ערוץ עדין המשמש לשליטה של ה – Heart על התהליך וכן ערוץ ה – Bao Lou, המשמש לתקשורת בין הכליות לרחם ולהעברת מסרים גסים יותר של Yang ושל Yin לצורך תפקודו התקין של הרחם.
[Treatment of Infertility with Chinese Medicine, By Jane Littleton]
שלוש הישויות שהוזכרו אינן היחידות המשתתפות בתהליך המאוד מורכב הזה.
רוב האספקטים הקיימים בגוף נוטלים חלק בתהליך:
- הכליות כפי שכבר תיארתי וכן גם הלב
- הטחול בייצור של צ'י ושל דם
- הכבד באגירת הדם ובשליטה על תנועתו
- הריאות בשל שליטתן ואחריותן על הצ'י – האנרגיה המקיימת את חיינו ואת כל התהליכים בגופנו
כל אלה יחד מתזמנים ומתפעלים את מערך הרבייה הנשית ומזינים את הרחם באמצעות ערוצי האנרגיה הדומיננטיים מאוד – Chong, CV, GV.
[Treatment of Infertility with Chinese Medicine, By Jane Littleton]
תפקידו של המטפל הוא לעקוב אחר כל שלב ושלב בו מצויה המטופלת במסגרת המחזור ולהתאים לה את הטיפול המתאים לשלב ספציפי זה. כאשר מדובר בחוסר סדירות המחזור או במצבים של אי-פוריות בלתי מוסברת, יהיה על המטפל ללוות את המטופלת בצורה הדוקה ואינטנסיבית. מצידה של המטופלת, יהיה עליה להיות מוכנה ונכונה להקדיש לטיפול את תשומת הלב הראויה ולנסות ככל שביכולתה, עם תמיכה מצד בן הזוג, להשאר רגועה ונינוחה.
אורך המחזור הממוצע נקבע על 28 ימים על אף שבפועל מחזור אופייני אורך כ – 29.5 ימים – כאורך המחזור הירחי. אולם, ישנן נשים רבות החוות מחזור של בין 25 ל – 35 ימים אשר נחשב בגדר הנורמאלי.
באופן עקרוני, אורך המחזור מושפע מהשלב הפוליקולרי; פרק הזמן שבין נשירת רירית הרחם ועד למועד הביוץ. בשלב זה נמצאות מרבית הבעיות הקשורות במחזור ובפוריות האישה, בעיות בבחירת הזקיק וגדילתו, בעיות בעיבוי רירית הרחם ובהפרשות המזינות את הרירית ואת צוואר הרחם וכדומה.
לאחר הביוץ מגיע השלב הלויטאלי והוא לרוב קבוע באורכו עד כדי יום או יומיים.