החיים על פי חוקי הטבע

 

חוקי הטבע"השינוי בין היין והיאנג לאורך ארבע העונות הינו שורש החיים, הגדילה, ההתרבות, ההזדקנות והכיליון. כיבוד חוק טבע זה מאפשר חיים נטולי מחלות. החכמים כיבדו אותו והבורות לאו".
"טיפול במחלה שפרצה הוא כמו דיכוי מרד אחרי שפרץ. אם אדם חופר באר כאשר הוא צמא או מחשל כלי נשק לאחר פרוץ הקרבות אין אלא לשאול: 'האם אין זה מאוחר מדי?" [Su Wen Chapter 2].

בשביל רובנו, קיץ זה ים, מטקות, שיזוף אופנתי וזמן מעולה לתכנון חופשה איפשהו בחו"ל.
והחורף? אני אישית מתחיל להתגעגע לחורף כבר מהפעם הראשונה שבה אני מכניס את הבנות לאוטו בצהריים של שבת בדרך לאותו ים עליו דיברתי במשפט הקודם.
לגבי הסתיו והאביב יש ויכוח, האם הן עונות בפני עצמן או רק תחנת מעבר בין לבין??? אז זהו שבעיניים הסיניות הן לא סתם אפיזודת גישור וגם לא סתם עונות אלה עונות חשובות עם איכויות ותכלית.

בכלל, הפילוסופיה הסינית אינה רואה בעונות שלבים שונים של אקלים וטמפרטורה שכדאי להתאים להן מלתחה מתאימה. הפילוסופיה הסינית רואה בעונות את הספרה '4' על כל משמעויותיה, איכויותיה וההתנהלות המצווה עלינו על פי עקרונותיה ועקרון העונות אותן היא מסמלת.

כשמבינים ומפנימים שגם לחלוקה זו של השנה (השלם) ישנה משמעות אזי מפסיקים רק 'להגיב' למד-הטמפרטורות אלא לוקחים צד אקטיבי ומתמזגים לתוך אותן איכויות וחיים על פיהן ככל שניתן וכפי שאפרט בהמשך הפוסט…

ארבע העונות הינן התבטאות של שינויי היין והיאנג אשר מגדירה תהליך עדין יותר של מעברים ותכונותיהם.
חיים על פי מחזוריות ארבע העונות והתייחסות לעונות בעת הריפוי הינה חשובה מאוד.
ניסיונות לבצע שינוי במערך הכולל, תוך תנועה נגד הכיוון הכללי המוכתב על ידי הטבע – העונות, יידון לכישלון ולתסכול. בעת הריפוי חשוב למנף ולהשתמש באיכויות העונה על מנת לחולל את השינוי.

האביב

עונת ההתחדשות מאופיינת בלידתם מחדש של השמיים והארץ. כל הדברים בטבע מתחדשים ופורצים החוצה. בעונה זו נכון לעשות שימוש באנרגיית השמיים הקורנת, ללכת לישון מוקדם ולקום מוקדם כדי ליהנות משלב הפצעת האנרגיה השמימית, הרעננה והממריצה.

האדם צריך להיות נטול עכבות, פיזיות ונפשיות, ולהביא לידי ביטוי פעילות פיזית אנרגטית.

האביב הינו עונת הכבד ולכן, צריך לשים דגש על איכות הכבד ולדאוג לשחרורו ולזרימה חופשית בכל האספקטים הקשורים אליו. חסימות ועכבות בעונה זו יתבטאו בעונת הקיץ, שכן ההכנה של עונת האביב לא התבצעה ולא הושלמה כראוי.

הקיץ

עונה הזו מתאפיינת בשפע. האנרגיות השמימיות מקרינות מטה והארציות עולות מעלה תודות ליאנג הרב המצוי בטבע. במפגש זה של יי ויאנג נוצרים החיים והבשלה של תופעות.

העונה מאופיינת בחיות, שמחה, שפע ותנועה. האדם אשר יתאים את עצמו לעונת הקיץ יפרוש לישון מאוחר יותר, אך בשל היאנג הרב לא יהיה זקוק לשעות שינה רבות מידי ויוכל לקום מוקדם כפי שעשה באביב.

בעונה זו, שבה אנרגיית השמים פוגשת ופועלת יחד עם אנרגיית הארץ, נוצר קשר חזק בין פנים לחוץ. הקיץ היא עונה טובה מאוד לטיפול באספקטים הקשורים לתקשורת פנים וחוץ. אנשים שחשים כי הם מכונסים יתר על המידה או שמתנהלים במין סוג של בועה או חוצץ בינם לבין הנעשה מסביב ימצאו את תקופה זו של השנה כמועילה יותר לטיפול בגורמים המפריעים להם.

עונה זו של אש ושל לב כוללת גם את תקופת הקיץ המאוחרת – עונת הקיץ האינדיאני אשר משויכת לאלמנט האדמה.

פגיעה בקיסר (הלב בראיה הסינית נחשב לקיסר השולט בממלכה כולה) בעונת הקיץ תתבטא בחולי בתקופת הסתיו.

בעונה זו חשוב, כאמור, לשמור על זרימה חופשית ולנצל את היאנג שנמצא ובשיאו על מנת לאוורר ולהזרים Qi בכל הגוף. יחד עם זאת, חשוב להימנע מחימום יתר ומיאנג עודף שעשוי לכלות את היין ובכך להגיע לעונת הסתיו בחוסר. על כן, פעילות פיסית צריכה להיעשות תוך כדי בקרה ואין להפריז בפעילות בשעות החמות וכן למתן פעילות מינית עודפת.

עונת הקיץ מצד אחד, מביאה לידי ביטוי תופעות יאנג, חום, שמחה והבשלה ומצד שני, מכינה את מאגרי היאנג לקראת הכנסתו ל"מחסני הקירור" על ידי הסתיו ושימורו בחורף; כל זאת כדי שיהיה זמין לשימוש בעונת האביב הבאה.

עובדה זו מחייבת אותנו לדאוג ולשמר יאנג ולא לבזבזו בפעילות עודפת ולא נחוצה.

הסתיו

כאשר מגיע הסתיו, הרעש וההמולה נרגעים ודוממים. מגוון התופעות אשר הינם כעת בשיאן מתחילות להתכנס ולשמר את שיא עצמתם וכוחם, אשר נבנו ונצברו לאורך תקופת הקיץ המשגשגת.

הסתיו הוא המבוגר האחראי אשר דואג לאסוף את כל הילדים המרוגשים ולהכין אותם לקראת 'השיבה הביתה'.

האנרגיה השמימית מתקררת ואיתה מזג האוויר. בנקודת השינוי הזו היאנג מצטמצם והיין מתחיל לגבור. על מנת להיות בקורלציה עם הטבע, נכון יהיה לפרוש לשינה עם השקיעה או בסמוך לה (הלוואי ויכולנו בחיינו המערביים) ולקום כרגיל עם הזריחה על מנת לנצל את הכוח של תחילת היום.

היות ועונה זו מתאפיינת בהתכנסות ובאבל על תום החגיגות והפריחה הגדולה של הקיץ, יש לשים לב במיוחד למצב רוחו של האדם, לעודד אותו להישאר רגוע ושלו ולהימנע ממלנכוליות.

בעונת אלמנט המתכת חשוב מאוד לשמר את אנרגיית הריאות. רצוי מאוד להקפיד על אוורור הריאות ותרגילי נשימה.

האופן שבו האנרגיה תיאגר בתקופת הסתיו יעיד על איכות האנרגיה בחורף ובמחזור הבא כולו.

גישה נכונה והתייחסות נכונה לסתיו תהיה כתקופת שימור התמצית והאנרגיה והכנתם לחורף ולא כסוף של תהליך.

החורף

תקופה המכונה 'השיבה הביתה'. התקופה מאופיינת בהתכנסות והאטה. היין שולט ביאנג ומזין אותו. מגוון התופעות בעלות אופי סטאטי והחומרי דומיננטי על פני השמיימי.

על מנת להישאר בתיאום עם השמים והארץ, צריך להמעיט בתנועה ולשמר  Qi. זהו זמן שבו האדמה מכילה ומזינה את היאנג שאספה בתקופת המתכת ומטפחת אותו כמו אם לקראת צאתו "החוצה" בבוא האביב הקרוב.

כאשר האדם לא נוהג בהתאם לתנועת האנרגיה העונתית, צאתו לתקופת האביב תתאפיין בחולשה של המים ושל הכליות בפרט וכן, יתגלו מחסורים גם ביין וגם ביאנג במהלך כל המחזור הבא.

האדם עשוי להיות חלש ולא יצליח לחמם את עצמו. בנוסף, תהליכי בניית הרקמות יהיו לקויים ויתבטאו גם הם ברפיון שרירים וגידים.
הפריצה של האביב תהיה מינורית וכל המחזור יתנהל כמו רכב שאזל לו הדלק.
בחורף, בשל הקור המזיק, רצוי להימנע מחשיפה לתנאי החוץ וכדאי לשהות במקומות חמימים בתוך הבתים. כמו כן, כדאי להימנע מפתיחת הנקבוביות על ידי פעילות גופנית באיברים החשופים לקור ולרוח.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן