אנדומטריוזיס, זוגיות, מין ומיניות - ההשפעה על החולה ועל בן/בת זוגה
למרבה הצער, הבעיות סביב נושא זוגיות, מין ומיניות בקרב נשים עם אנדומטריוזיס, אינן מסתכמות רק בכאבים בזמן המגע המיני. במחקר שנערך בנושא, עלה כי נשים הסובלות מאנדומטריוזיס מפתחות במקרים רבים גם חרדות ודכאון אשר משפיעים על תפקודן היומיומי בעבודה ובלימודים וכן על היחסים האינטימיים והמיניים עם בני/בנות הזוג.
המשמעות וההשלכות של קשיי פוריות (תת פוריות), חוסר הוודאות לגבי הצורך לעבור פרוצדורות רפואיות חוזרות וההכרח להיות נתונה תחת טיפול מתמשך, כל אלו מחמירים את המעמסה הרגשית- נפשית. כל אלה מדגישים את האתגר שמציבה מחלת האנדומטריוזיס על הזוגיות.
הצורך לחקור את נושא האיתנות הנפשית-רגשית של נשות האנדומטריוזיס, עלה וביתר הדגשה בכנס ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) של 2013. קבוצה בשם Norinho and Ferreira קיבצו עבודות בנושא 'השפעת אנדומטריוזיס על זוגיות ועל בני זוגן של חולות', וניתחו את נתוניהם.
הסקירה המערכתית שבוצעה בין השנים 2010-2020 פורסמה לאחרונה בכתב העת "Facts, Views and Vision in Obstetrics and Gynaecology.
מצד בן/בת הזוג של החולה, לא נמצא כי עצם המחלה מדכאת את החשק המיני.
מאידך, מצד החולה, הפחד וציפייה לכאוב מהווים חסמים מרכזיים במעגל התגובה ליחסי המין, אשר לרוב משפיעים על נשים הסובלות מאנדומטריוזיס ובאים לידי ביטוי בכאבים ביחסי מין (Dyspareunia). תופעה זו הינה הסיבה העיקרית לירידה בחשק המיני ולהיעדר לובריקציה (היעדר לחלוח הנרתיק) וכתוצאה מכך ישנה השפעה שלילית על תדירות יחסי המין ועל החדירה.
אחת המסקנות החשובות שפורסמה בסקירה זו היא : "בני ובנות הזוג נחשבים למקור חשוב של תמיכה בחולות האנדומטריוזיס, ונדרשת חקירה של דרכים ושיטות להתייחסות אל בן הזוג ואל מערכת היחסים בכללותה. הנתונים מצביעים על כך, שאין להתעלם מבני הזוג, בעת שפונים לטפל 'באנדומטריוזיס' ושתמיכה פסיכולוגית, הכוללת טיפול מיני וטיפול זוגי, עשויים להיות מועילים."