אנדומטריוזיס וגיל האישה

הקשר בין הסימפטומים הנפוצים של אנדומטריוזיס וגילאי הנשים החוות אותן –
מסקנות ממחקר רחב היקף בנושא

מחלת האנדומטריוזיס וגיל האישה, האם ישנם סימפטומים 'אופייניים על פי גיל'?
לפני מספר חודשים, פורסמו תוצאות של מחקר שנערך באיטליה וסקר לאורך 10 שנים מעל 4000 נשים הסובלות מאנדומטריזיוס.

במקרה זה, החוקרים, Signorile et al, התעניינו למצוא האם קיים קשר בין סימפטומים שונים לקבוצות הגיל שחוות אותם. כמו כן, נבדק האם יש קשר בין הסימפטומים לבין העיסוק של האשה.
בכל פעם כשמתפרסם מחקר רחב היקף המתבצע לאורך זמן, נוספים עוד נתונים מעניינים וחשובים למידע שיש לרופאים, למטפלים ולציבור הרחב על המחלה.
נתונים אלו מסייעים בזיהוי המחלה והקדמת האבחון וכמובן מעלים יותר ויותר את המודעות למחלה.

נשים שונות

התוצאות המרכזיות העולות מהמחקר הן:
• הסימפטומים הנפוצים הם כאבי בטן, כאבים בחדירה בעת מגע מינית, עייפות כרונית והפרעות בעיכול.
• סימפטומים נפוצים פחות הם כאבים ודלקות בשלפוחית השתן.
• נמצא כי הסימפטומים נפוצים יותר בקרב נשים בגילאי 25-29 ו 40-44 .
מעניין מה השערת החוקרים לכך שבקבוצת הביניים, בין גיל 30 ועד 39 וכן מעל גיל 45 נצפו פחות תסמינים. לא בטוח שאני מתחבר למסקנת מחקר זו.
• בקרב נשים בגילאי 55-59 חלה ירידה משמעותית בסימפטומים. החוקרים סבורים שהסיבה לכך היא ככל הנראה בשל שינוי בשיעורי הפרשת הורמון האסטרוגן בגילאים המבוגרים יותר.

• נמצא כי נשים שעובדות כעצמאיות כמו גם מנהלות/מעסיקות סובלות יותר מסימפטומים ביחס לנשים לא מועסקות, עקרות בית או נשים העובדות במקצועות אחרים.
האם ייתכן שנשים שעליהן יש עומס רב יותר במקום העבודה, אחריות ולחץ יומיומי סובלות יותר מכאבים?! אני יכול להעיד מניסיוני בקליניקה- בהחלט כן!
וזו עוד הוכחה לקשר בין גוף לנפש.
• ועכשיו לנתון שדווקא כן הפתיע :נמצא כי ככל שלאשה יש יותר ילדים (כלומר עברה יותר לידות), ישנה ירידה בסימפטום של עייפות כרונית ……
מישהו פגש פעם אמא שאיננה עייפה?!
• עם זאת, נמצא כי ככל שלאשה יש יותר ילדים, הסיכוי גבוה יותר שתסבול מכאבי אגן.
• נשים שהשתמשו באמצעי מניעה דיווחו פחות על כאבים בשחלות.

על אף שכל מחקר בנושא האנדו' הוא חשוב ומסייע עוד יותר בהעלאת המודעות והקדמת זיהוי המחלה, יש לזכור שזהו רק מחקר אחד על אוכלוסייה ספציפית במדינה אחת.

מחלת  האנדומטריוזיס חוצה תרבויות, מעמדים סוציו-אקונומיים, רמות השכלה והשתייכויות אתניות. כך שקשה לסווג את תסמיני אנדומטריוזיס על פי גיל האישה ומקצועה.
יחד עם זאת, בולט מאוד לראות בקרב מטופלותי, נשים בעלות מקצועות טיפוליים, חינוכיים, כגון מורות, גננות, עובדות סוציאליות ואחיות/רופאות. יתכן שגם כאן קיים קשר ללחץ ועומס המאפיינים את העיסוק במקצועות אלה.

חשוב לי לציין ולהדגיש כי אנדומטריוזיס היא מחלה עם פנים רבות ומן הסתם לא כל התוצאות תקפות לגבי כל חולות האנדו' וישנן נשים רבות שחוות תסמינים לגמרי באופן שונה ממה שהוא מציג.

קישור לפרסום המחקר: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35241545/

מלאי את טופס ההתקשרות ואצור איתך קשר בהקדם

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן