בחלקו הקודם (חלק ב') של המאמר, תיארתי את הדילמה מולה ניצבת המטופלת, כאשר שני רופאיה – רופא האנדומטריוזיס ורופא הפריון, אינם רואים עין בעין.
לקריאה חוזרת של חלק ב' של המאמר, לחצי כאן…
אני כותב זאת בזהירות, ואמירה זו אינה מעידה על הכלל, אבל זכיתי להיות חלק ממספר לא מבוטל של מהלכים, אשר מייד בתום ההליך הניתוחי, נקלט הריון בריא.
במקרים אלו, בוצעו סבב אחד או שניים של טיפולי פוריות – וזאת אחרי תקופה ארוכה ומתסכלת של ניסיונות כושלים בטרם האישה נותחה.
יחד עם זאת, חוויתי גם מהלכים בהם נמנעה האישה מניתוח, ובליווי נכון ומקצועי, השיגה בסופו של דבר הריון, גם אם לקח זמן ארוך יותר להשיגו.
התמיכה בניסיונות קליטת הריון לפני הגעה לניתוח
במידה ובוחרת האישה לקיים טיפולים ולנסות להשיג הריון, בטרם פונה לאפיק הניתוחי, אני מאמץ את המהלך הטיפולי הבא.
לוחות הזמנים, ואופי המפגשים הטיפוליים, נקבעים על פי הפרטוקול הטיפולי אותו מוביל הרופא ומהלך המחזור החודשי של האישה. אני עומד בקשר הדוק, לפעמים יומיומי עם המטופלת בדבר:
- התרופות אותם נוטלת/מזריקה
- הבדיקות התקופתיות הכוללות אולטרסאונד (זקיקים ורירית רחם) ובדיקות הדם
- תחושות ותלונות במהלך השלבים השונים
האישה מתבקשת לעדכן באופן רציף לגבי כל אחד מאלה, היות והם משפיעים על תזמון המפגשים הטיפוליים ועל אופיים.
ישנה חשיבות גדולה לקיים מפגשי דיקור, סביב מועדים מרכזיים בתהליך, כגון שלבי בניית רירית הרחם וגדילת הזקיקים, שלב טרום ההחזרה וכן כ-8 ימים לאחר הביוץ/השאיבה.
בכל אחד מאלה, ננקטים צעדים שמטרתם למקסם את סיכויי הצלחת הפקת הביציות, עיבוי הרירית בטרם ההחזרה והתמיכה בהשתרשות (אם אכן מתרחשת).
אלמנט חשוב נוסף בטיפול, הינו חלוקת המהלך לשני שלבים.
השלב הקודם לשאיבה, בו מבוצעים במקביל למתואר למעלה, גם צעדים שמטרתם לטפל ולדכא את התבטאות האנדומטריוזיס, תסמיניו ויכולתו להפריע לשלב הבא. זהו השלב ה'רועש' של הטיפול.
השלב של החזרת העוברים ותמיכה בהשתרשות, אשר מאופיין בטיפול 'רך' יותר ותומך בקליטת הריון פוטנציאלי.
התמיכה בתהליך ההכנה לניתוח, השיקום מניתוח ותמיכה בטיפולי הפריון שאחריו
הפרוטוקול הטיפולי במקרה זה הינו הליך המשלב מספר שלבים, ואשר עובד מצויין עבורי ועבור דר' יובל קאופמן, רופא האנדומטריוזיס איתו אני משתף פעולה באופן הדוק במקרים אלו.
בטרם האישה תגיע להליך הניתוחי, מתקיים מאמץ מרוכז להכינה לניתוח. ההתרכזות היא בחיזוקה, ובחיזוק מערכת החיסון. כמו כן, מתבצעים טיפולים המכוונים להתמודד ככל שניתן עם הנגעים הקיימים ועם רמת הדלקתיות של החולה, בטרם תנותח, ועל מנת לשפר את מצבה לקראת הניתוח.
אחרי הניתוח, ובתום תקופת התאוששות ראשונית, חוזרת האישה לטיפולי הדיקור, במטרה להשיג שיקום מלא מההליך הניתוחי, הסדרה מחדש של המחזור החודשי, והכנתה לנסיונות קליטת ההריון.
עם התחלת הנסיונות, משתנה הפרוטוקול הטיפולי, ומירב המאמצים מושקעים בתמיכה בשלבי המחזור הטבעיים השונים או בשלבי הטיפול ההורמונלי הרפואי, כפי שתואר בסעיף הקודם.
מתכונת זו הוכיחה עצמה כיעילה מאוד ואני מאמץ אותה בכל המקרים הרלוונטים.
שימור ההריון
ראשית חשוב להבין שעל אף שפעם התייחסו להריון כאל 'תרופה' לאנדומטריוזיס, הרי שהיום יודעים לומר שלא תמיד כך הוא המצב. ישנם מצבים בהם ההריון אכן משקיט לחלוטין את התסמינים ואף 'מעלים' את הנגעים, אולם ישנם מצבים לא מעטים בהם תופעות ההריון תחת האנדומטריוזיס הן לא פשוטות כלל.
במצב זה, תפקיד המטפל ברפואה משלימה הינו כפול, ראשית לסייע לשמר את ההריון ולקטין את הסיכון להפסקת הריון, בעיקר בטרימסטר הראשון, וכן להקל על תסמיני האנדומטריוזיס אם אכן מחמירים בהריון.
לקריאת חלקי המאמר הראשונים, חלק א' – הקשיים בפריון שמציבה מחלת האנדו וחלק ב' – הדילמה שבבחירת הטיפול, טיפולי פריון או ניתוח תחילה
בחרי למטה…
אנדומטריוזיס וטיפולי פוריות
לאן לפנות? זהו אולי הנושא הטעון ביותר בו אני נתקל כמעט כל יום עם מטופלות האנדומטריוזיס – אלו המנסות להרות… את חולת האנדומטריוזיס שמנסה להרות
אנדומטריוזיס ופריון, ניתוח Vs טיפולי פוריות
בחלקו הראשון של המאמר, תיארתי את המנגנונים המעורבים בפגיעה בפריון אצל חלק מחולות האנדומטריוזיס. לקריאה חוזרת של חלק א' של המאמר, לחצי כאן… אנדומטריוזיס ופריון,