מרבית הנשים, אשר מגיעות לטיפול לצורכי פוריות וכניסה להריון, הן עם היכרות מאוד מצומצמת של הגוף בו הן חיות כשניים, שלושה או אפילו ארבעה עשורים, בפרט בכל הקשור למערכת הרביה. זו עובדה. אני נוכח בכך שוב ושוב, ולכן מקצה זמן חשוב על מנת לחבר את אותה אישה, לתהליך בו היא נמצאת… יש לכך חשיבות גדולה ותועלת רבה בעיניי.
על מנת להתחיל את הסקירה הבאה, המחולקת למספר מאמרים, כמובן שאני בוחר ראשית להסביר כיצד הדברים קורים, כאשר 'הכל בסדר', כפי שהטבע התכוון.
בסקירות הבאות, אפרט על:
- 'קשיי פוריות' והסיבות המרכזיות להן, ערכי הורמונים ומדדי פוריות
- טיפולי פוריות שונים ורפואה הסינית תומכת פוריות
- אספקטים שונים בתהליך טיפולי הפוריות – בדיקות, תוספים ותכשירים ועוד
מי הם אותם שחקנים במערכת הפריון הנשית?
האלמנטים המרכזיים במערכת הרביה הנשית הינם הבאים:
- המח – בלוטות היפותלמוס והיפופיזה. על מנת לא להלאות אותך בפרטים רבים, נתרכז בבלוטת היפופיזה המצויה במח. תפקידה להפריש הורמונים חשובים לטובת תהליך הפיריון.
- מחזור הדם – תפקידו לקשר בין חלקי המערכת כולה. גם כאשר שני אלמנטים נמצאים בסמיכות אנטומית, ממש קרובה, גם אז מערכת הדם היא זו שמפיצה את ההורמונים השונים בין איבר המקור המפריש ובין איבר המטרה עליו פועל ההורמון.
- השחלות – 'מאגר התמציות' ומחסן הביציות ובד בבד, בלוטה אשר מפרישה הורמונים חשובים.
- החצוצרות – מנהרת הובלת העובר בשלבי היווצרותו הראשונים. מנהרה זו היא בעלת יכולת הנעת העובר אל תוך הרחם, בו ישתרש ויתפתח עד ללידתו.
- הרחם – היכל הקודש! לב ליבו של תהליך ההריון. המקום בו מתרחש הנס – ונוצר הניצוץ הראשוני, ואיתו פעימת הדופק הראשונה.
נתחיל מהתחלה…
כבר ביום הראשון לווסת, נתחיל לספור את תחילת המחזור החדש. כבר בזמן התפרקות הרירית והדימום, המהווים את סופו של התהליך שהתקיים במחזור הקודם, מתחילה בניית הרירית החדשה – ומחזור חדש מתחיל.
אבל קצת לפני כן, בואי ונבין מה מתרחש על מנת שכך יקרה.
עם תחילת מחזור חדש, בלוטת יותרת המח, ההיפופיזה, מתחילה לייצר הורמון שנקרא FSH-Folicle Stimulating Hormone, 'ההורמון המגרה את הזקיק'. המח מפריש אותו אל תוך מחזור הדם, ודרכו, הוא מגיע אל איבר המטרה – השחלות.
הורמון הFSH מגרה את השחלה, והיא מתחילה בתהליך גיוס זקיקים.
זקיק הינו גוף צינורי, אשר מתפתח בחלקה החיצוני של רקמת השחלה, ואשר נושא בתוכו ביצית.
ככל שהשחלה מושפעת יותר מהורמון הFSH היא מגייסת ומצמיחה מספר זקיקים, אשר יתחילו לגדול ולהתפתח על גבי מעטפת השחלה. כן כן,,, בכל מחזור את 'מאבדת' מספר ביציות ולא רק אחת…
הזקיקים מתחילים מגודל מיקרוסקופי וצומחים לגודל של מספר מילימטרים, ובשל זה, זקיק אחד פורץ קדימה ומתפתח, בזמן ששאר הזקיקים מפסיקים את צמיחתם – זהו הזקיק המוביל.
במקביל, נזכיר לרגע גם את "המלכה" של התהליך – הרחם בכבודה ובעצמה. שבשלב זה נכנסת לתמונה. וליתר דיוק – רירית הרחם המצפה את קירות הרחם הפנימיים.
אותם זקיקים, ובראשם הזקיק המוביל, מייצרים בעצמם הורמון חשוב – הורמון האסטרדיול (אסטרוגן / E2). הורמון זה שמופרש מהזקיקים, נספג גם הוא לתוך מחזור הדם, ו'נוסע לו' אל עבר שני אתרים. האחד, ממש על יד, הרחם, והשני, בחזרה אל המח, מייד נגיע איתו לשם ונסביר מדוע.
כאשר הורמון ה-E2, מגיע את הרחם (השכן), הוא גורם לרחם להתחיל בייצור רירית חדשה, במקום זו שממש כעת מתפרקת או שסיימה להתפרק ונפלטה עם הווסת.
רמות תקינות של E2, ותגובה רחמית תקינה, יצמיחו רירית חדשה אשר תגיע לעובי שבין 6 מ"מ (המינימום הרצוי לקליטת הריון) ועד כ-15 מ"מ.
בנקודה זו חשוב מאוד לציין, כי עובי הרירית אינו המדד היחיד החשוב, כי אם איכות הרירית והמבנה שלה. אני תמיד מנחה את מטופלותי, הנמצאות במעקבי זקיקים, לבקש מהבודקת לציין את איכות הרירית ולא רק את עובייה – ישנה דרך לתמוך ברירית, הן בעובי והן באיכותה, באמצעות טיפולי הדיקור והצמחים.
שלב הביוץ
כעת נחזור לפרק הקודם… כאשר הזקיק מגיע לגודל מתאים, כ-20 מ"מ ואף מעט יותר, ובתוכו ביצית בשלה לביוץ, סביב יום 14 לתחילת המחזור, רמות ה-E2 שהגיעו אל המח הן כאלה, אשר מאותתות למח, שהגיעה העת לגרום לביוץ. בשלב זה, המח – ההיפופיזה, משחררים פרץ חזק ומהיר של הורמון נוסף, ההורמון המצהיב – LH-Luteinizing Hormone.
גם הורמון ה-LH מגיע באמצעות מחזור הדם, אל אותה שחלה, וגורם לזקיק אשר נושא בתוכו את הביצית המיועדת, להקרע ולפלוט מתוך השחלה את הביצית הבשלה והמוכנה.
הביצית שנפלטה מהשחלה, נאספת ע"י החצוצרה הסמוכה, ומתחילה לעשות את דרכה, בתוך החצוצרה, אל עבר הרחם. החצוצרה מרופדת בשערות מיקרוסקופיות, אשר נעות בעדינות ודוחפות את הביצית, במעלה החצוצרה, אל עבר הרחם.
לפני שנמשיך בסיפור הנפלא הזה, נשים סימון בנקודה זו ונזכיר שעוד נשמע על הזקיק שבייץ –
שנקרא עכשיו הגופיף הצהוב – Corpus Luteum… [ראי איור 2]
ממשיכים… הביצית נאספה ע"י החצוצרה והיא שטה לה על גבי הסילייה – השערות העדינות שבדופן החצוצרה, אל עבר הרחם.
ברוב המכריע של המקרים, שם פוגש את הנסיכה-הביצית, האביר (על הסוס) הלבן – תא הזרע… למעשה, לא תא אחד אלא הרבה הרבה תאי זרע.
כאן, בערך כשליש הדרך בתוך החצוצרה, מתרחש הנס הראשון (יהיו עוד ניסים בהמשך). זרע אחד ויחיד, מבין רבים מאוד, מצליח לעשות את דרכו, ע"י חפירה עיקשת במעטפת הביצית, אל תוך תוכה – ומתרחשת ההפריה. ברגע זה, נאטמת הביצית והיא אינה מאפשרת חדירת תאי זרע נוספים.
הביצית המופרית והזרע בתוכה – משלבים את המטען הגנטי שכל אחת ואחד מהם נושא – ונוצר מטען של 42 כרומוזומים – מטען המקיים תא חדש מאוחד ושלם – יצירה חדשה.
תא זה מתחיל בתהליכי שכפול ונוצרים מספר תאים הולך וגדל, תוך כדי שתנועת העובר החדש נמשכת, בתוך החצוצרה, אל עבר הרחם.
זה הזמן לחזור לסימון שהנחנו קודם, זוכרת? הגופיף הצהוב? זה שהיה ממש לא מזמן הזקיק? אז אותו גופיף צהוב, משנה תפקיד והוא עכשיו חשוב לא פחות מאשר קודם. אחרי שגידל בתוכו ביצית, ובייץ אותה, תפקידו החדש הינו, לייצר הורמון חשוב נוסף. בנוסף לייצור הורמון ה-E2, הגופיף הצהוב מתחיל לייצר את הורמון הפרוגסטרון!
גם הורמון זה, עושה את דרכו במחזור הדם, על הרחם השכנה, ומורה לה להשפיע על איכות הרירית… הפרוגסטרון מייצב את הרירית, הופך אותה לנוחה יותר לקליטת העובר שבדרך, ומונע את התפרקותה! כל זמן שיופרש הפרוגסטרון, הרירית תישאר יציבה ותמתין לעובר, רכה, מזינה ונוחה להשתרשות.
שלב ההשתרשות
כעת נדרש הנס השני – העובר ההולך וגדל ומתחלק, מצליח לעשות את דרכו ללא הפרעה, כל הדרך אל תוך הרחם, למצוא את מקומו ולהשתרש… לשלוח כלי דם אל תוך הרירית ולהתחבר ל"שטקר" ולהזנה – והרי לך הנס השלישי.
מרגע זה ואילך, העובר החדש מתחיל לייצר בעצמו הורמון חדש – הורמון ה- βHCG. הורמון ה-בטא, הוא ההורמון שבודקים בבדיקת ההריון ואשר מקווים לראותו בערכים הגדולים מ-10. הורמון זה לוקח את תפקיד מייצב הרירית ומשחרר את הגופיף הצהוב מתפקידו בייצור פרוגסטרון… אין יותר צורך בגופיף.
רק על מנת לסגור את הסיפור, ומאחר ולא תמיד יש סוף הוליוודי לסיפור, חשוב לציין שבמידה ולא כל הניסים התרחשו, ולא צלח לו הריון מוצלח, הרי שאין לנו הפרשת βHCG והגופיף הצהוב התנוון לא כעבור 14 ימים מרגע הביוץ, כך שגם אין יותר פרוגסטרון במערכת… הרירית מרגישה בחוסר הזה ומתחיל תהליך פירוק הרירית – ווסת חדשה מגיעה ונסגר מעגל.