סינדרום השחלות הפוליציסטיות
שחלות פוליציסטיות הן סינדרום הכולל פגיעה במספר מערכות שונות הכוללות את מערכת הרבייה. חוסר האיזון ההורמונלי גורם לא רק לסיבוכים בריאותיים, אלא גם לירידה בתחושת הביטחון העצמי. אלא שבמחקרים אחרונים נמצא כי טיפול בצמחי מרפא סיניים בשילוב של שינוי תזונתי יכול להועיל.
השחלות מפרישות שני הורמונים המשפיעים על מערכת הרבייה הנשית, אסטרוגן ופרוגסטרון.
האסטרוגן הינו הורמון האחראי לתפקוד התפתחותי תקין של סימני המין המישניים אצל מתבגרות, וכן לבשלותם ותפקודם הפיזיולוגי התקין של אברי הרבייה הנשיים.
פרוגסטרון אחראי, ביחד עם האסטרוגן, על קיום השינויים המחזוריים במחזור הנשי. בין השאר אחראי הפרוגסטרון על שינוי במעטפת זקיק הביצית לקראת קריעתו ויציאת הביצית בזמן ביוץ וכן על העלאת טמפרטורת הגוף אחרי הביוץ לצורך יצירת תנאים אופטימליים למפגש זרע ביצית.
מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS, Stein-Leventhal Syndrome)
שחלות פוליציסטיות הינו סינדרום פתולוגי הכולל פגיעה במספר מערכות שונות הכוללות את מערכת הרבייה, המערכת המטאבולית, מערכת קארדיו-ואסקולרית, העור והשיער. שחלות פוליציסטיות הינה אחת הבעיות הנפוצות בקרב נשים בגילאי הפוריות.
אחוז ניכר מהנשים אשר חוות אחד מסממני שחלות פוליציסטיות כגון: אי פריון על רקע פתולוגיות ביוץ, השמנה, שיעור יתר, אל ווסת או אוליגומנוריאה, לוקות בתסמונת עצמה.
עדין קיימת מחלוקת על ההגדרה המדויקת של שחלות פוליציסטיות. רק לאחרונה התקבלה ההכרה במעורבות ברורה של אי סדירות בהפרשת וקליטת אינסולין במנגנוני הפגיעה במערכות המעורבות.
שחלות פוליציסטיות מתאפיינות רבות כחריגה גנטית (לא מפוענחת עדיין) ברמה המשפחתית. זאת בשל נראות גבוהה יחסית של שחלות פוליציסטיות בקרב בנות משפחה (כ-50% סבירות בקרב אחות של אישה הלוקה בשחלות פוליציסטיות).
תסמיני שחלות פוליציסטיות
התבטאות שחלות פוליציסטיות כוללת את התסמינים הבאים (אחד או יותר):
- רמות גבוהות של הורמוני מין זכריים – אנדרוגנים.
- שחלה עם מעטפת מעובה המכילה מספר רב של ציסטות (גופים מלאים בנוזלים).
- אי סדירות מחזור ואף אמנוריאה (אל ווסת) – כ-90%, מתוכם קשיי פוריות כ-70%.
- תנגודת גבוהה לאינסולין (סימני סוכרת) ובעיות מטאבוליות נלוות – כ-90%.
- השמנה מרכזית – כ-40%.
- שיעור יתר בפנים ובגוף והידללות שיער הראש – כ-50%.
- אקנה – כ-40%.
- פגיעה קארדיו-ואסקולרית (דפנות כלי הדם) בשל עליית ערכי טריגליצרידים וירידה ב-HDL (הכולסטרול הטוב).
- סיכון יתר לשלמות ההריון (במידה והריון מצליח להיקלט).
טיפול בשחלות פוליציסטיות באמצעות צמחי מרפא
לאחרונה נערכו מספר מחקרים באוניברסיטאות ובמרכזי בריאות בסין על עיקרון טיפולי המשלב פורמולות צמחי מרפא במינונים שונים על פי תסמינים ספציפיים לכל אישה הלוקה בסינדרום.
הטיפול, שכלל שימוש בצמחי מרפא סיניים במתכונת של ארבע פורמולות שונות, כל אחת למשך שבוע ימים, על פי החלוקת המחזור החודשי לארבעה חלקים, הניב את התוצאות הבאות:
המחקר כלל 133 מטופלות שסבלו משחלות פוליציסטיות. לאחר סידרת טיפולים, בכ-110 נשים התקיים ביוץ ומתוך המטופלות ה'בלתי פוריות' קרוב ל50% השיגו הריון.
הטיפול בסובלות משחלות פוליציסטיות משלב כאמור פורמולות צמחי מרפא המותאמות בצורה אישית למטופלת על פי אבחנת המטפל, ושימוש תדיר בדיקור סיני על מנת להשלים את מגמת הטיפול בצמחים.
בריאות שלמה