אנדומטריוזיס ושימור פוריות

זה אולי מאמר, בהמשך ישיר לשלושת המאמרים הקודמים, אשר עסקו באנדומטריוזיס ופריון.

מזה תקופה ארוכה, אני חוקר את הנושא, מבחינה מערבית ומהיבטים של הטיפול ברפואה סינית, בודק ומיישם מספר גישות טיפוליות בטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס, אשר נמצאות בתהליך שימור פוריות. התקבל אצלי הרושם כי ישנה מתכונת טיפולית אשר הינה הנכונה ביותר עבור נשים אלו, ואשר מכוונות להשיג מספר יעדים חשובים:

  1. שימור מצב האנדומטריוזיס, ומניעת 'התלקחות' והחמרה בתמונת המחלה והסימפטומים (תמונה קלינית).
  2. תמיכה במאמץ הרפואי להשגת שאיבה מוצלחת של מספר רב של ביציות ובאיכות טובה, ככל שניתן.
  3. חזרה אופטימלית לשגרה בתום התהליך
שימור פוריות

* חשוב להדגיש, שבכל הקשור לשימור פוריות, איני שם דגש על איכות רירית הרחם, מאחר ולא מתבצעת החזרת עוברים, והביציות הנשאבות מוקפאות ונשמרות לשלב אחר בחייה של האישה, בו יופרו ויוחזרו לרחמה במטרה להשיג הריון.

קצת בירוקרטיה תחילה

כיום, הוגדרו מספר קריטריונים בגינם מאשרות הקופות תהליך של שימור פוריות.

האחד הינו חומרת המחלה. דרגת מחלה חמורה, אשר הוכחה בתהליך ניתוחי, מהווה קריטריון לקיום הליך שימור פוריות.

הקריטריון השני הינו תמונת רזרבה שחלתית נמוכה, אשר נמדדת באמצעות בדיקת דם ייעודית (פרופיל הורמונלי או בדיקת AMH).

ואחרון הינו המצאות אנדומטריומה (נגע אנדומטריוזיס בשחלה) משמעותית, ובפרט אם ישנם נגעי אנדומטריומות בשתי השחלות. במצב זה חוששים מפגיעה פרוגרסיבית ברקמת השחלה עצמה, ומנסים להבטיח את יכולתה של האישה (לפעמים צעירה מאוד) להרות וללדת בעתיד.

טיפולי עידוד יצירת זקיקים (ביציות)

הליך שימור הפוריות, משלב בתוכו גירוי תרופתי של השחלות, ועידודן לייצר כמה שיותר זקיקים וביציות לצורך שאיבה. בעוד שבטיפולי פוריות אצל אישה בריאה המנסה להרות, יכוון הרופא לבצע שאיבה של מספר מספק של ביציות איכותיות ויעצור עם הכניסה להריון, בתהליך שימור הפוריות מתבצע תהליך מעט שונה. הרופא יכוון להשיג כמה שיותר ביציות בתהליך השאיבה תוך ניסיון למנוע התלקחות המחלה והסימפטומים הנלווים למחלת האנדו'.

זהו אתגר לא פשוט, ומצריך ידע ונסיון של רופא הפריון עם תחום האנדומטריוזיס. ההמלצה החשובה ביותר במאמר זה היא שרצוי לפנות לרופא פריון אשר בקיא היטב ברזי המחלה – וישנם מספר רופאים כאלה.

הפרוטוקול הטיפולי הרפואי, משתנה מרופא לרופא, בהתאם לנסיונו, ובחלק מהמקרים כולל שימוש בתרופה ממשפחת הסטרואידים, על מנת למנוע את תהליך ההתלקחות של האנדו' בזמן הזרקת ההורמונים והשפעתם על רמות האסטרוגן ועל הדלקתיות באגן.

הפרוטוקול הטיפולי ברפואה סינית

הקו המנחה אותי בטיפולים אלה משתנה בהתאם לשלבים השונים של הטיפול, ומותאם ללוחות הזמנים המוכתבים ע"י המחזור החודשי של האישה ושלבי הטיפול הרפואי.

הכנה נאותה

ככל שיתאפשר שלב ההכנה, אשר לרוב מגובה ע"י דיכוי הורמונלי כזה או אחר, כך ייטב.

שלב זה הינו השלב בטרם התחילה האישה לבצע הזרקות של הורמונים המגרים את השחלה (גונדוטרופינים), וכאמור, בחלק לא מבוטל של המקרים, האישה נמצאת בדיכוי תרופתי אשר שומר על תמונת סימפטומים אשר אינה סוערת.

אני דואג לנצל שלב זה לטיפול 'חופשי מאילוצים', ומתרכז בשני אלמנטים:

  1. איתור נקודות החולשה של המטופלת ותמיכה בהן – חיזוק והכנה נאותה
  2. עבודה יחסית אינטנסיבית (לעיתים משלבת 'תנועה' אגרסיבית) במטרה לטפל באנדו' עצמו – הנגעים והתסמינים, כפי שאני עושה עם מטופלת אנדומטריוזיס אשר אינה פונה לנושאי פריון.

תמיכה באספקטית החשובים למטרות פוריות, כגון משק הדם, איכות וכמות, וכן שני אספקטים חשובים ביותר Shen Yin  ו- Shen Yang, להם תפקיד מרכזי בתהליך הפקת הביציות ואיכותן.

שלב הטיפול הרפואי

בשלב זה עוברים מטיפול 'סוער' או 'חופשי' לטיפול עדין יותר ומתוזמן היטב. בשלב זה, תקבל האישה הנחיות הזרקה להורמונים, מקבוצת הגונדוטרופינים – מעודדי יצירת זקיקים וביציות. בעוד שהמנגנון הטבעי של האישה, מייצר מספר זקיקים ראשוניים (AFC) ומתוכם מתפתח זקיק אחד מוביל אשר יגיע לכדי ביוץ, בתהליך הרפואי מיוצרים ע"י השחלה מספר רב של ביציות לצורכי שאיבה ושימור.

לתהליך זה ישנן משמעויות פיזיולוגיות חשובות, אולם לצידן, משמעויות רגשיות לא פחות חשובות. לעיתים, הליך זה אינו פשוט כלל ועיקר, ויש לתת עליו את הדעת כמטפל.

בשלב זה, מחולק ציר הזמן למספר שלבים.

השלב הראשון, שלב ההתערבות הרפואית

עם הזרקת ההורמונים, קיים צורך במספר אלמנטים טיפוליים: ראשית, תמיכה בטיפול הרפואי הקונבנציונלי, על פי העקרונות של הרפואה הסינית. דגש על תמיכה ב-Shen Yin ובתמציות.

בנוסף, יש חשיבות עליונה בנסיון לסתור את תהליך ה'התלקחות' אשר עשוי להגרם ע"י הגירוי ההורמונלי, ואיתו השפעה על חומרת תסמיני המחלה ולעיתים אף חומרת המחלה עצמה. כן נדרשת עבודה על 'מערכת החיסון' וסתירת דלקתיות.

וכאמור, לאורך כל שלב זה, תמיכה במרכיב הרגשי ועבודה על ה-Xin (הלב) ובכך שימת דגש על מערכת חשובה הנקראת Shao Yin.

השלב השני, שלב השיקום

מייד עם סיום תהליך השאיבה, בתקווה שהסתיים בצורה מספקת וחיובית, נכנסת האישה לשלב ארוך יחסית, בו אינה נדרשת התערבות רפואית. בכל הקשור לשימור פוריות, שלב זה שונה ממקבילו בעת נסיונות כניסה להריון בתהליך IVF, שם נשארת האישה בדריכות לקראת ביצוע ההחזרה.

אף על פי כן, שלב זה הינו בעל חשיבות גדולה מאוד בהליך הטיפולי עבורנו המטפלים ברפואה סינית. שלב זה, בן כשבועיים ימים, הינו פרק הזמן בו עלינו לסייע לאישה 'להתנקות משאריות' הטיפול – הפיזיות והרגשיות, ולהכינה לקראת 'חזרה לשיגרה' או לקראת סבב שאיבה נוסף.

לשלב זה אין קווים מנחים ברורים ואני מתבסס בו בעיקר על תמונת הדפקים ופועל על פי הנדרש.

חשוב לי לציין במסגרת מאמר זה, כי בשונה מהטיפול השותף בחולות אנדו, בו לעיתים מתקבלת החלטה לצמצם את התידות המפגשים, בכל הקשור לתמיכה בשימור הפוריות יש חשיבות גדולה לקיים טיפולים צפופים, אחת לשבוע ובהתאם לאבני דרך המוכתבות על ידי ההליך הרפואי. לו היינו פועלים בתנאים אידאליים, הייתי רוצה לראות את האישה אפילו מידי יום, אולם במציאות בה אנחנו חיים, ותחת מגבלות הזמן והתקציב, גם טיפול אחת לשבוע (כאמור, עם תזמון העוקב אחר הטיפול הרפואי), מניב תוצאות יפות.

מאחל לכל הנשים המתמודדות עם נושא חשוב ורציני זה, את כל ההצלחה שבעולם !!

מלאי את טופס ההתקשרות ואצור איתך קשר בהקדם

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן